16 Νοεμβρίου 2011

Αντιμνημονιακή η 38η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχει χώρος φέτος για τις κοινοτοπίες και τους κούφιους λόγους για την επέτειο του Πολυτεχνείου που περιορίζονται στο να υμνούν τους αγώνες εκείνων που μπροστά στις κάνες πυροβόλων και τανκς φώναζαν "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία". Το σύνθημα πια κατοικεί σε κάθε δρόμο της χώρας, σήμερα, 38 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και αποτελεί ξανά αίτημα για τους πολίτες που ζουν υπό οικονομική κατοχή στην Ελλάδα του Μνημονίου.
 Στη χώρα λοιπόν που σήμερα οι βουλευτές καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί πως θα υπογράψει νέο Μνημόνιο, υποθηκεύοντας όσα δεν έχουν ακόμα υποθηκευτεί και στέλνοντας στη φτώχεια μερικά ακόμα εκατομμύρια πολίτες, ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Οι πύλες του Ιδρύματος θα ανοίγουν καθημερινά στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ. Την Πέμπτη, οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι και στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη Σ. Σιμόπουλου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Την περιφρούρηση του χώρου έχουν αναλάβει καθηγητές, εργαζόμενοι και φοιτητές του ΕΜΠ, ενώ οι υπόλοιπες σχολές που βρίσκονται στο κέντρο, όπως η ΑΣΟΕΕ και η Νομική, έχουν κλείσει από τη Δευτέρα.

Ανθρώπινη αλυσίδα υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου

Μια ανθρώπινη αλυσίδα από καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και εργαζόμενους αγκάλιασε χθες το μεσημέρι το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, σε μια συμβολική κίνηση με την οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας δήλωσε την απόφασή της να υπερασπιστεί σθεναρά το δημόσιο πανεπιστήμιο που απειλείται από τα μνημονιακά κελεύσματα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της τελευταίας Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία ορίζει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».
Η έναρξη μάλιστα των φετινών εκδηλώσεων συμπίπτει με την προσφυγή κατά των διατάξεων του νέου νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατατέθηκε στο ΣτΕ από τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ.

Μηνύματα για την επέτειο

"Η εξέγερση του 1973 είναι ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή", σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας πως η εξέγερση υπενθυμίζει σε όλους ότι οι αγώνες κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι περισσότεροι επίκαιροι από ποτέ και ότι ορισμένοι χτεσινοί υπερασπιστές των οραμάτων του Πολυτεχνείου σήμερα έχουν μετατραπεί σε εγγυητές μιας ιδιότυπης δικτατορίας των χρηματαγορών και του κεφαλαίου.
Για επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλώντας τον λαό να οργανώσει τη λαϊκή πάλη.
"Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τιμηθεί ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος", σημειώνει μεταξύ άλλων η ΔΗΜ. ΑΡ., ενώ η ΓΣΕΕ τονίζει πως στις σημερινές συνθήκες τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, διεκδικούμενα και αιτούμενα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Μικροσυμπλοκές μεταξύ ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε για λίγο χθες το πρωί, όταν η ΠΑΣΠ έφτασε στον χώρο του Πολυτεχνείου και εμποδίστηκε από φοιτητές των ΕΑΑΚ και άλλων σχημάτων να εισέλθει στον χώρο, με το επιχείρημα ότι στον χώρο αυτό δεν έχουν θέση οι δυνάμεις του Μνημονίου.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...