7 Οκτωβρίου 2011

Νόμπελ Ειρήνης σε τρεις ακτιβίστριες


Βρυξέλλες, 07 Οκτώβριος 2011

Tο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών γιορτάζει την ανακοίνωση ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για πρώτη φορά, θα απονεμηθεί σε τρεις γυναίκες για τον αγώνα τους υπέρ της ασφάλειας των γυναικών και υπέρ των δικαιωμάτων συμμετοχής τους στην προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης. Οι νικήτριες είναι
 οι Ellen Johnson Sirleaf και Leymah Gbowee από τη Λιβερία και Tawakul Karman από την Υεμένη.

Το βραβείο αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη αναγνώριση της σημασίας του έργου των γυναικείων οργανώσεων παγκοσμίως, καθώς επίσης και ένας φόρος τιμής στη συμβολή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο: μέχρι στιγμής, μόνο 15 γυναίκες έχουν κερδίσει ποτέ το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη από τη θεσμοθέτηση τους το 1901, σε σύγκριση με 85 άνδρες και 23 ιδρύματα!

Η Sirleaf είναι η πρώτη γυναίκα της Αφρικής που εξελέγη επικεφαλής του κράτους, η Gbowee μία ακτιβίστρια της ειρήνης στη Λιβερία και η Karman είναι μια ηγετική φυσιογνωμία στο δημοκρατικό κίνημα της Υεμένης.

Ανακοινώνοντας το βραβείο στο Όσλο, ο πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων, Thorbjorn Jagland είπε: «Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη στον κόσμο, εκτός αν οι γυναίκες επιτύχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας."

Μέρος του έργου του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών είναι αφιερωμένο στην προώθηση των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

Τον Οκτώβριο του 2000, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 1325. Το ψήφισμα έθεσε για πρώτη φορά τη βία κατά των γυναικών σε ένοπλες συγκρούσεις ως διεθνές θέμα ασφάλειας. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη των γυναικών να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με τους άνδρες στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στο έργο της ειρήνης εν γένει.

Η Ellen Johnson Sirleaf είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος στην Αφρική. Από το ξεκίνημά της το 2006, έχει συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης στη Λιβερία, την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, και στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών. Η Leymah Gbowee κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μακροχρόνιο πόλεμο στη Λιβερία, και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές.

Στις σκληρές συνθήκες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της "Αραβικής άνοιξης" η Tawakul Karman έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και για τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη.

Είναι η ελπίδα της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, ότι το βραβείο στις Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee και Tawakkul Karman θα βοηθήσει στο να σταματήσει η καταπίεση των γυναικών που εξακολουθεί να συμβαίνει σε πολλές χώρες, και στο να συνειδητοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες για δημοκρατία και ειρήνη που οι γυναίκες μπορεί να εκπληρώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...