23 Φεβρουαρίου 2012

Αν είσαι γκέι, δεν πρόκειται να πας μπροστά

Έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα μέσα στην κρίση διαψεύδουν το στερεότυπο που θέλει προνομιούχους τους γκέι και καταγράφουν απεναντίας διακρίσεις στην αγορά εργασίας με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό: οι γκέι εργαζόμενοι βρίσκουν δυσκολότερα εργασία, αμείβονται λιγότερο και είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.

Οι έρευνες, τέσσερις συνολικά, δημοσιεύτηκαν από το 2009 μέχρι το 2012 (η μία βρίσκεται υπό δημοσίευση) σε μερικά από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά οικονομικών (International Journal of Manpower, Applied Economics, Labour Economics, Feminist Economics) και φέρουν την υπογραφή του Νίκου Δρυδάκη, λέκτορα Οικονομικών της Εργασίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πάτρας και διευθυντή του Επιστημονικού Κέντρου για τη Μελέτη των Διακρίσεων στην Αθήνα.

Από το 2008 ως το 2010, ο κ. Δρυδάκης και οι συνεργάτες του δημιούργησαν τις πρώτες στην Ελλάδα βάσεις δεδομένων για ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους εργαζόμενους (τέτοιες βάσεις δεδομένων έχουν μόνο τρεις χώρες στην Ευρώπη, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αγγλία) και στη συνέχεια μελέτησαν τις διαφορές των δύο ομάδων ως προς το ποσοστό ανεργίας, το ύψος των μισθών και το βαθμό ικανοποίησης από τη δουλειά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας γκέι άντρας στην Αθήνα έχει 26% μικρότερες πιθανότητες να προσκληθεί σε συνέντευξη για την ίδια δουλειά από ό,τι ένας συνομήλικος στρέιτ ίδιων επαγγελματικών προσόντων• για τις λεσβίες, το ποσοστό ανέρχεται στο 27,7%.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν σημαντικές μισθολογικές διακρίσεις: μια λεσβία παίρνει μισθό μειωμένο 6,1% από ό,τι μια συνομίληκη ετεροφυλόφιλη ίδιων επαγγελματικών προσόντων• ο μισθός ενός αμφί είναι μειωμένος 5% • και ενός γκέι άντρα 4,2%.

Τέλος, οι γκέι άντρες είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους ως προς τις αμοιβές, τις προοπτικές εξέλιξης και το σεβασμό των προϊσταμένων τους.

Οι διακρίσεις ισχύουν για κάθε επαγγελματικό κλάδο, είναι όμως μεγαλύτερες στον τομέα των υπηρεσιών και των χαμηλότερα αμειβόμενων εργασιών, στη μερική απασχόληση και στους εργαζόμενους χαμηλότερου εκαιδευτικού επιπέδου. Τα στοιχεία συμφωνούν με ανάλογες έρευνες άλλων χωρών• διαφοροποιείται μόνο η μισθολογική διαφορά σε βάρος των λεσβιών, που δεν εμφανίζεται αλλού.

Αν σ'αυτές τις διακρίσεις συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο να δέχονται οι γκέι εργαζόμενοι προσβλητικά σχόλια από τους προϊσταμένους τους για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ενδεχόμενο που έχει καταγραφεί σε παλιότερη έρευνα του κ. Δρυδάκη, αλλά και ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από τις προνοιακές παροχές του γάμου και του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, είναι φανερό ότι, παράλληλα με την ισοπεδωτική επίθεση που δέχεται σήμερα το σύνολο των εργαζομένων, εξακολουθούν να γίνονται οριζόντιες διακρίσεις που κάνουν ακόμη ζοφερότερο το τοπίο της αγοράς εργασίας για ορισμένους.

Πηγή: Απεργιακό φύλλο «Οι Εργαζόμενοι – 56 μέρες απεργία στην Ελευθεροτυπία», φύλλο 1, 15/2/2012, σελ. 36

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...