16 Οκτωβρίου 2011

Ο Όσκαρ και η Κυρία με τα Ροζ


Γαλλική ταινία, με αυτήν την γλυκειά ατμόσφαιρα του γαλλικού κινηματογράφου που σε παρασύρει διακριτικά. Με πρωταγωνιστή έναν πιτσιρικά που σε κερδίζει από το πρώτο πλάνο, η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα πλαίσιο αδιαμφισβήτητα συγκινητικό,
καταφέρνει να αποδώσει την πραγματικότητα ρεαλιστικά και να περάσει ένα μήνυμα απλό και αισιόδοξο.

Ο Όσκαρ είναι ένας δεκάχρονος που πάσχει από καρκίνο, στο τελευταίο στάδιο πριν το θάνατο και ζει σε ένα νοσοκομείο για παιδιά. Το ιατρικό προσωπικό και οι γονείς του αδύναμοι να αντιμετωπίσουν το γεγονός του θανάτου που έρχεται, κρύβουν την αλήθεια, ωστόσο ο Όσκαρ την αντιλαμβάνεται. Μέσα στη μοναξιά που νιώθει καταδικασμένος, εμφανίζεται από το πουθενά μια γυναίκα, η οποία εξαιτίας μιας συγκυρίας θα γίνει αυτή που θα τον στηρίξει να αντιμετωπίσει το τέλος. Εφευρίσκοντας ένα τρικ, η κυρία με τα ροζ, πείθει τον Όσκαρ, πως κάθε μέρα που περνά μετράει για δέκα χρόνια. Έτσι, ο μικρός μέσα σε δέκα μέρες, ζει μια ολόκρηρη ζωή. Ανακαλύπτει πως η γνώση φέρνει θλίψη στην ηλικία της λογικής, πειραματίζεται με εμπειρίες και συναισθήματα στην εφηβεία, μαθαίνει να παίρνει την ευθύνη στην πρώτη του νιότη, μοιράζεται την αγάπη, κάνει λάθη και περνά δυσκολίες ως μεγαλύτερος, εκτιμά τη ζωή και το μοίρασμα και μαθαίνει να μπαίνει στη θέση του άλλου στην ωριμότητα, νιώθει φόβο όταν οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και στο τέλος αφήνεται στο θάνατο έχοντας ζήσει όσα σήμαιναν για αυτόν ευτυχία.
Η σχέση του όμως με την κυρία με τα ροζ, δεν ήταν ευεργετική μόνο για εκείνον αλλά και για εκείνην, που κοντά στον Όσκαρ μαθαίνει πως να συμφιλιώνεται με τα συναισθήματά της, πως να μη νιώθει ευάλωτη και πως να επιτρέπει την αγάπη στη δική της ζωή.
Τα μηνύματα και οι σκέψεις που γεννά η ταινία είναι πολλές όχι μόνο εξαιτίας της βασικής της πλοκής αλλά και μέσα από τις ατάκες που ακούγονται καθόλη τη διάρκεια, μέσα στους διαλόγους του Όσκαρ και της κυρίας με τα ροζ. Προβληματισμός για την έννοια της ζωής και το νόημα, για την αποδοχή του εαυτού και του άλλου, για το θάνατο και την οδύνη, για την αγάπη.

Ο ΟΣΚΑΡ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΡΟΖ
OSCAR ET LA DAME ROSE / OSCAR AND THE LADY IN PINK
του Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ
με τους Μισέλ Λαρόκ, Αμίρ, Αμίρα Καζάρ, Μιλέν Ντεμονγκό, Μαξ Βον Σίντοου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...