13 Δεκεμβρίου 2011

Marie Skłodowska-Curie: Μιά ασυνήθιστη γυναίκα...


Η ιδέα για να γράψω για αυτήν την συγκεκριμένη γυναίκα, μου ήρθε πριν από ένα μήνα περίπου όταν έλαβα μια πρόσκληση για την πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας Μαντάμ Κιουρί, που διοργάνωσε η Βαλτική Όπερα του Γκντανσκ σε συνεργασία με την Ουνέσκο στο Παρίσι στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Χημείας 2011.
Δεν είμαι και ούτε ποτέ ήμουν φαν της όπερας και της κλασσικής μουσικής για να πω την αλήθεια...αν και έχω παρακολουθήσει στο παρελθόν διάφορες παραστάσεις..όμως..το θέμα της συγκεκριμένης όπερας μου κίνησε κατά ένα μυστήριο τρόπο την περιέργεια...να μελετήσω και να διαβάσω για την αινιγματική φυσιογνωμία της Μαρίας Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Marie Skłodowska-Curie)
«Γεννήθηκα στην Βαρσοβία μέσα σε μια οικογένεια καθηγητών. Παντρεύτηκα τον Πιέρ Κιουρί και έκανα δύο παιδιά. Πραγματοποίησα το επιστημονικό μου έργο στην Γαλλία.» Με αυτά τα λόγια ξεκινάει την αυτόβιογραφία της η Μαρία Κιουρί Η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911) για την ανακάλυψη του ραδίου και την μελέτη των φαινομένων της ραδιενέργειας.
Μια γυναίκα λιγομίλητη, αθόρυβη, έντιμη, μοναχική, ικανή, ακριβής και ξεροκέφαλη όπως παρουσιάζεται από τους βιογράφους της. Η πρώτη γυναίκα που εισχώρησε στον ανδροκρατούμενο τομέα των επιστημών για εκείνη την εποχή και η οποία άνοιξε το δρόμο και σε άλλες γυναίκες να διαπρέψουν στο χώρο αυτό. Παίρνει δίπλωμα οδήγησης, πράγμα σπάνιο για εκείνα τα χρόνια και κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγεί φορτηγό εξοπλισμένο ειδικά με συσκευές ακτίνων Χ για να εφοδιάσει με δικά της έξοδα πολλά πολεμικά νοσοκομεία, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα θραύσματα και οι σφαίρες που ήταν καρφωμένες στα σώματα των στρατιωτών . Υπολογίζεται ότι η ίδια, με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει από τα δύο βραβεία Νόμπελ, έστησε περίπου 250 ακτινολογικούς θαλάμους στα πολεμικά μέτωπα.
Μεταξύ 1911 και 1933 είναι η μοναδική γυναίκα που παίρνει μέρος σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια ανά την Ευρώπη. Θα την ακολουθήσουν άλλες δυο γυναίκες, η κόρη της Irene Joliot Curie και η Lise Meitner.
Μεγαλώνοντας σε δύσκολη εποχή για την Πολωνία αφού δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από την αποτυχημένη επανάσταση του 1863, έμαθε από τα νεανικά της χρόνια να κρύβει καλά τα συναισθήματα της "φορώντας" το προσωπείο της αδιαφορίας. Ώριμη πια θα έχει ως πρότυπα στην ζωή της τους ιδεολόγους του πολωνικού 'θετικισμού' όπως η Eliza Orzeszkowa, ο Boleslaw Prus, και ο Aleksander Swietochowski .
Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε και ωρίμασε η Μαρία Κιουρί. Αυτές είναι οι αξίες και τα ιδανικά που σχηματίζουν τον χαρακτήρα της, καθώς επίσης και οι δυσκολίες της ζωής που την μαθαίνουν να ονειρεύεται και να αγωνίζεται με δύναμη και πάθος για την πραγματοποίηση των ονείρων της και των επιθυμιών της. Ψυχρή, ελεύθερη από κάθε είδους συναίσθημα, συγκεντρώνεται στον ένα και μοναδικό σκοπό της ζωής της: το ράδιο.
Η Μαρία Κιουρί, μια ασυνήθιστη προσωπικότητα, μια πρωτοπόρος της γενιάς της, υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια ξεχωριστή ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία , πιστή στα ιδανικά της. Μέχρι τις τελευταίες μέρες της, εργάστηκε με ζήλο για τον μεγαλύτερη αγάπη της ζωής της : την ραδιενέργεια. Ο Αλβέρτος Εινστείν κάποτε αναφερόμενος στην Μαρία Κιουρί είπε τα εξής « από όλους τους διάσημους ήταν η μοναδική που δεν την διεφθειρε η δόξα...»

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο! Είναι εντυπωσιακό που δεν γίνεται καμία εκτενής αναφορά για αυτήν στα ελληνικά σχολεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...