Είναι άραγε αυτή η κίνηση η έναρξη της "Αραβικής άνοιξης" για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας;
Τους είχαν τάξει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο η κυβέρνηση έκανε πίσω.
Αυτή η φορά μπορεί να είναι διαφορετική. Ο βασιλιάς είναι πλέον 87 ετών και ίσως σκέφτεται το τι "κληρονομιά" θα αφήσει. Η στάση του απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών ήταν μάλλον απαθής, ωστόσο ενθάρρυνε τις γυναίκες να σπουδάζουν και να κάνουν επαγγέλματα όπως δασκάλα, γιατρός, μηχανικός.
Παρόλα αυτά οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα. Υπό το σύστημα της προστασίας, οι γυναίκες χρειάζονται άδεια από έναν άνδρα της οικογένειας τους για να ταξιδέψουν, να γραφτούν στο πανεπιστήμιο, να παντρευτούν ακόμα και για να υποβληθούν σε εγχείρηση. Καθώς οι "προστάτες" είναι συνήθως οι πατεράδες ή οι σύζυγοι, ένας έφηβος γιος, ένας νεότερος αδερφός ή ένας βίαιος θείος μπορεί να είναι αυτός που θα παίρνει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για λογαριασμό μιας γυναίκας.
Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα καν να οδηγούν. Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του βασιλιά, μια γυναίκα καταδικάστηκε σε δέκα μαστιγώματα επειδή οδηγούσε καθώς πολλές είναι οι γυναίκες οδηγοί που έχουν συλληφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου